Corul Regal, ansamblu de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României și decorat de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, vă invită la Concertul Regal de Crăciun, marți, 10 decembrie 2024, începând cu ora 20:00, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din București.
Evenimentul se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
La pupitrul Corului Regal vor evolua dirijorii Răzvan Apetrei și Daniela Cotoroană, iar în calitate de soliști își vor da concursul sopranele Daniela Ciuciu, Isabela Stănescu, Eugenia Chiperi și basul Mihai Scarlat.
Repertoriul este compus din creații și aranjamente create de Ioan Bocșa, Tiberiu Brediceanu, Ioan Dumitru Chirescu, Gheorghe Cucu, Gheorghe Danga, Dumitru Georgescu-Kiriac, Nicolae Lungu, Emil Monția, Claudiu Negulescu, Adrian Pop, Timotei Popovici, Dan Teodorescu, Valentin Teodorian, Irving Berlin, Garrett Breeze, Franz Xaver Gruber, Ian Humphris, Paul Langford, Philip Lawson și James Lord Pierpont.
Partenerii evenimentului sunt Arhiepiscopia Romano-Catolică de București – Oficiul Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din București și Angelus TV.
***
Corul Regal, fondat în anul 2012, este format din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Corul Regal a reușit să se remarce în viața muzicală românească, formând în cei peste 12 ani de existență peste 500 de tineri muzicieni, care au participat la peste 100 de apariții publice în țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Ploiești, Piteşti, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Buzău, Alba Iulia, Sinaia, Curtea de Argeș), dar și peste granite (Cernăuți, Chișinău, Balcic), pe cele mai reprezentative scene ale muzicii şi culturii româneşti și a fost prezent la evenimentele și ceremoniile Casei Regale a României desfăşurate la Palatul Elisabeta, Castelul Peleș, Palatul Regal (MNAR), Domeniul Regal de la Săvârșin, Palatul Cotroceni, Castelul Reginei Maria de la Balcic, Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București, Ateneul Român ș.a.
Ansamblul a evoluat în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (edițiile 2021, 2019 și 2017), în cadrul Festivalului Operelor Independente din Iași (ediția 2017), în cadrul Festivalului de Muzică Religioasă „Buna Vestire” din București (ediția 2016), în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Corală „D. G. Chiriac” din Piteşti (ediția 2013) și în cadrul Festivalului Studenţiada din Bucureşti (ediția 2012).
Deși este un ansamblu cameral, Corul Regal a interpretat cu success o serie de lucrări vocal-simfonice sau scenice create de H. Purcell, G. F. Händel, W. A. Mozart, L. van Beethoven, G. Enescu ș.a., unele dintre acestea în primă audiție națională, în compania unor ansambluri precum Les Siècles (Franța), Orchestra Română de Tineret, Camerata Regală, Orchestra Filarmonicii din Brașov, Orchestra de coarde a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Opera Clandestina, sub bagheta dirijorilor François-Xavier Roth (Franța), Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Răzvan Apetrei ș.a.
În anul 2019 Corul Regal a evoluat în cadrul Sfântei Liturghii prezidate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din București. Pentru meritele sale, Corul Regal a fost distins cu Medalia Regală pentru Loialitate (2018) și Decorația Crucea Casei Regale a României (2023) de către Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române.
Mai multe detalii despre Corul Regal puteți accesa la: