Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, format din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Corul Regal a luat naştere la iniţiativa unui grup de studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, din dorinţa acestora de a crea o formaţie corală profesionistă care să contribuie la promovarea şi dezvoltarea tinerelor talente muzicale din România.
Corul Regal a fost inaugurat la 6 iulie 2012 printr-un concert care a avut loc în Sala Regilor din incinta Palatului Elisabeta, în prezenţa Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române şi a Alteței Sale Regale Principele Radu al României.
În data de 28 februarie 2013, în Sala de Muzică a Castelului Peleş din Sinaia, Corul Regal a susţinut un recital extraordinar, ocazie cu care ansamblul a primit Diploma de Înalt Patronaj Regal oferită de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. La eveniment au fost prezente şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române şi domnul Nicolae Medforth-Mills, alături de numeroase personalităţi din ţară şi din străinătate.
Corul Regal are ca scop principal promovarea muzicii culte româneşti, atât prin abordarea creaţiei compozitorilor consacraţi, cât şi prin prezentarea în primă audiţie a lucrărilor muzicale contemporane. De asemenea, ansamblul susţine şi repertorii variate ce cuprind lucrări din întreaga istorie a muzicii universale. În plus, Corul Regal doreşte să promoveze arta corală în rândul publicului românesc și urmăreşte creșterea vizibilității artei corale românești la nivel european și mondial.
Nivelul artistic ridicat ce caracterizează această tânără formaţie corală se datorează entuziasmului, pasiunii şi energiei interioare a grupului, dar şi talentulului excepţional al fiecărui membru component în parte. Corul Regal reprezintă un colectiv unit şi omogen, dar în continuă metamorfoză şi înnoire, ca o consecinţă a generaţiilor de tineri muzicieni care se succed şi sunt selectaţi să facă parte din aceast ansamblu.
Corul Regal a reușit să se remarce în viața muzicală românească, formând în cei 12 ani de existență peste 500 de tineri muzicieni, care au participat la peste 100 de apariții publice în țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Ploiești, Piteşti, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Buzău, Alba Iulia, Sinaia, Curtea de Argeș), dar și peste granite (Cernăuți, Chișinău, Balcic), pe cele mai reprezentative scene ale muzicii şi culturii româneşti și a fost prezent la evenimentele și ceremoniile Casei Regale a României desfăşurate la Palatul Elisabeta, Castelul Peleș, Palatul Regal (MNAR), Domeniul Regal de la Săvârșin, Palatul Cotroceni, Castelul Reginei Maria de la Balcic (Bulgaria), Biblioteca Centrală Universitară Carol I din București, Ateneul Român ș.a.
Ansamblul a evoluat în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (edițiile 2021, 2019 și 2017), în cadrul Festivalului Operelor Independente din Iași (ediția 2017), în cadrul Festivalului de Muzică Religioasă „Buna Vestire” din București (ediția 2016), în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Corală „D. G. Chiriac” din Piteşti (ediția 2013) și în cadrul Festivalului Studenţiada din Bucureşti (ediția 2012).
De asemenea, Corul Regal a evoluat în cadrul unor emisiuni televizate ale TVR – Ora Regelui, ProTV – Vocea României și Românii au talent (concurenți în edițiile 2016 și 2024 – Golden Buzz și semifinaliști) și în cadrul unor emisii radiofonice ale Radio România Muzical și Radio Guerrilla.
Deși este un ansamblu cameral, Corul Regal a interpretat cu success o serie de lucrări vocal-simfonice sau scenice, precum Opera Dido și Aeneas de H. Purcell, Funeral sentences de H. Purcell (în premieră națională), My heart is inditing de H. Purcell (în premieră națională), Come ye sons of art de H. Purcell (în premieră națională), Eternal source of light divine de G. F. Handel (în premieră națională), selecțiuni din Oratoriul Messiah de G. F. Händel, Misa Încoronării de W. A. Mozart, finalul Simfoniei a IX-a de L. van Beethoven, Poema română de G. Enescu, Misa Tango de Martin Palmeri (în premieră națională) ș.a., în compania unor ansambluri precum Les Siècles (Franța), Orchestra Română de Tineret, Camerata Regală, Orchestra Filarmonicii din Brașov, Orchestra de coarde a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Opera Clandestina, sub bagheta dirijorilor François-Xavier Roth (Franța), Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Răzvan Apetrei ș.a.
În primăvara anului 2015 Corul Regal a devenit marcă înregistrată la OSIM, iar în toamna anului 2016 a fost înființată Asociaţia Corul Regal, organizaţie non-profit, cu activitate culturală și socială, care promovează valorile culturii românești, pe teritoriul țării și în afara granițelor acesteia și care dezvoltă proiecte şi activităţi de promovare a artei corale românești și a valorilor şi principiilor susţinute de către Familia Regală a României.
În perioada 2018-2019, Corul Regal a desfășurat turneul aniversar Capitalele Unirii, cel mai amplu proiect coral din România dedicat Centenarului Marii Uniri, susținut în 7 orașe românești aflate în 3 state europene: București, Râmnicu Vâlcea, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Cernăuți (Ucraina) și Chișinău (Republica Moldova).
În anul 2018 Corul Regal a primit Medalia Regală pentru Loialitate din partea Majestății Sale Margareta, Custode al Coroanei Române.
În anul 2019 Corul Regal a evoluat în cadrul Sfântei Liturghii prezidate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din București.
În anul 2023, Corul Regal a primit decorația Crucea Casei Regale a României din partea Majestății Sale Margareta, Custode al Coroanei române.