Răzvan Apetrei s-a născut în anul 1988, în oraşul Bacău, într-o familie de actori, dar cu o tradiţie muzicală, întinsă pe mai multe generaţii, din partea mamei.
Începe studiul pianului la vârsta de 7 ani la Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău, clasa prof. Angela Pascu, pe care îl continuă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, clasa prof. univ. dr. Dana Borşan. De-a lungul anilor, beneficiază de îndrumarea pianiştilor Andreas Henkel (Germania), Viniciu Moroianu, Veronica Gaspar, Oana Rădulescu Velcovici.
Între anii 2011-2017, în cadrul aceleiaşi instituţii, finalizează studiile de licență și masterat la specializarea dirijat de orchestră, la clasa c.d.a. dr. Dumitru Goia. Între anii 2020-2022 a urmat al doilea program de studii de masterat, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, specializându-se în Management cultural și antreprenoriat artistic. În anul 2024 obține titlul de doctor în muzică (specializarea dirijat de orchestră) la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.
În calitate de dirijor colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Brașov, Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Filarmonicii din Pitești, Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău (Republica Moldova), Opera Comică pentru Copii din București, Opera Clandestina, Camerata Regală, Corul Regal, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iași, Corul de Copii și Tineret „Symbol” al Patriarhiei Române ș.a., interpretând opusuri simfonice, vocal-simfonice, de operă, de balet și corale din întreaga istorie a muzicii universale.
Participă în calitate de dirijor în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” în edițiile 2019 și 2021, în cadrul Concertului Regal, eveniment aflat sub Auspiciile Familiei Regale a României, interpretând în primă audiție românească lucrări de J-B. Lully, H. Purcell, G. F. Händel, P. I. Ceaikovski ș.a.
În anul 2016 fondează compania independentă de operă, balet și teatru Opera Clandestina, prin intermediul căreia pune în scenă opera „Dido şi Aeneas” de H. Purcell (producție independentă), opera „Bastien și Bastienne” de W. A. Mozart (producție a Operei Comice pentru Copii din București, în cadrul concursului de proiecte „Stagiunea UnderGrant”), precum și o serie de lucrări vocal-simfonice de H. Purcell, G. F. Händel și W. A. Mozart.
În anul 2018 realizează, în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, prima audiție românească a lucrării „Funeral Sentences” de Henry Purcell, în prezența Familiei Regale a României și prima audiție românească a baletului Pulcinella de Igor Stravinski.
Este membru fondator al Cameratei Regale și al Corului Regal, ansambluri aflate sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și decorate de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Începând din anul 2009 și până în prezent, colaborează frecvent cu Casa Regală a României pentru realizarea de evenimente muzicale.
Începând din anul 2017 activează în calitate de profesor de orchestră, cor și muzică de cameră la diferite instituții de învățământ preuniversitar din București (Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”, Școala Gimnazială de Arte nr. 3), precum și în calitate de asistent universitar (cadru didactic asociat) la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași la catedra de dirijat orchestră.
Compune lucrări pentru pian solo sau formaţii camerale, dar şi muzică de teatru, teatru muzical și teatru-dans, în producţii ale UNATC, Teatrul de Comedie București, Teatrul Mic Bucureşti, Teatrul „Excelsior” Bucureşti, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul „George Ciprian” Buzău, unde apare în dubla ipostază de compozitor-interpret.