Răzvan Apetrei s-a născut în anul 1988, în oraşul Bacău, într-o familie de actori, dar cu o tradiţie muzicală, întinsă pe mai multe generaţii, din partea mamei.

Începe studiul pianului la 7 ani, fiind înscris la Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău, la clasa prof. Angela Pascu. Doisprezece ani mai târziu absolvă cursurile liceului şi în acelaşi an, 2007, este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, specializarea pian, clasa prof. univ. dr. Dana Borşan. De-a lungul anilor, beneficiază de îndrumarea pianiştilor Viniciu Moroianu, Andreas Henkel (Germania), Veronica Gaspar, Oana Rădulescu Velcovici.

Între anii 2011-2015, în cadrul aceleiaşi instituţii, urmează studii de licență la specializarea dirijat de orchestră, la clasa c.d.a. dr. Dumitru Goia, iar între anii 2015-2017 își finalizează studiile de masterat la specializarea stilistică dirijorală (orchestră), la clasa aceluiaşi profesor. Din anul 2017 este doctorand (specializarea dirijat de orchestră) la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, tema sa de cercetare fiind creația de balet a compozitorului rus Igor Stravinski.

Activitatea sa muzicală, până în prezent, desfăşurată pe durata a peste două decenii, este marcată de multiple ipostaze – dirijor, pianist, compozitor, manager muzical şi pedagog.

În calitate de pianist, obține numeroase premii și evoluează în cadrul unor recitaluri și concerte pe scene importante din București, Iași, Cluj-Napoca, Bacău, Piatra Neamț, Târgoviște, Zalău, Sinaia, Tescani ș.a. și participă în calitate de solist alături de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. De remarcat sunt și apariţiile televizate în emisii ale TVR, Speranţa TV şi Euro TV (Bacău) sau activitatea susţinută în cadrul Fundaţiei „Remember Enescu”. În plus, în ipostaza de corepetitor, evoluează pe scenă alături de numeroşi solişti, dar şi ansambluri, precum Corul Regal ş.a.

În calitate de dirijor de orchestră colaborează până în prezent cu Orchestra Filarmonicii din Brașov, Orchestra Filarmonicii din Pitești, Orchestrele „Symphonia”, „Barockeri” și „Concerto” ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, dar şi cu Orchestra Academică a Societăţii Filarmonice din Câmpina, interpretând pagini de referinţă din creaţia compozitorilor J. Ch. Bach, J. Haydn, W. A. Mozart, L. van Beethoven, N. Paganini, J. Strauss (tatăl și fiul), G. Bizet, J. Offenbach, C. Saint-Saens, I. Stravinski, alături de solişti precum violoniștii Diana Jipa și Ioan Octavian Pîrlea sau violoncelistul Radu Croitoru. În paralel, experimentează şi ipostaza de dirijor de cor, în apariţiile sale la pupitrul Corului Regal şi a Corului „Juventus Academica”.

Din anul 2016 îşi începe activitatea dirijorală vocal-simfonică, fondând compania independentă de operă, balet și teatru, Opera Clandestina, prin intermediul căreia, pune în scenă opera „Dido şi Aeneas” de Henry Purcell. Spectacolul se va remarca în cadrul primei ediții a competiției Opera Fringe Festival din București, primind premiul special pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul lui Aeneas. De asemenea, în parteneriat cu Societatea Filarmonică din Câmpina, spectacolul este prezentat publicului din Câmpina. În anul 2017, opera este prezentată pe scena Studioului de Operă al Universității Naționale de Muzică din București și în cadrul Festivalului Operelor Independente din Iași.

În anul 2017, alături de Opera Clandestina, câștigă concursul de proiecte „Stagiunea UnderGrant” organizat de către Opera Comică pentru Copii din București, fiind cooptat să monteze în cadrul instituției, în calitate de dirijor, opera „Bastien și Bastienne” de Wolfgang Amadeus Mozart, iar în anul 2018 realizează, în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, prima audiție românească a lucrării vocal-simfonice „Funeral Sentences” de Henry Purcell, în prezența Familiei Regale a României și prima audiție românească a baletului Pulcinella de Igor Stravinski, alături de Orchestra Filarmonicii din Pitești.

Compune lucrări pentru pian solo sau formaţii camerale, dar şi muzică de teatru şi teatru-dans în producţii studenţeşti ale UNATC, dar şi pentru instituţii profesioniste precum Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul Mic Bucureşti, Teatrul Excelsior Bucureşti și Teatrul de Comedie București, unde apare în dublă ipostază, compozitor-interpret. În această calitate, în anul 2015, participă la Festivalul Internaţional de Teatru „Magic Curtain” din Targovishte (Bulgaria).

Îmbrăţişează şi postura de pedagog, fiind profesor de pian, corepetitor, profesor de teoria muzicii şi istoria muzicii, în instituţii precum Şcoala de Artă Bucureşti, Şcoala Superioară de Euritmie din Bucureşti ş.a. În calitate de profesor de pian îndrumă, de-a lungul timpului, peste 30 de pasionaţi ai muzicii de toate vârstele, care sub îndrumarea sa obțin premii la concursuri naționale de pian.

Din anul 2017 este asistent universitar (cadru didactic asociat) la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, dar și profesor de orchestră și cor la Școlile Gimnaziale de Artă Iosif Sava și nr. 3 din București.

Activitatea sa muzicală s-a împletit în mod constant cu cea antreprenorială. În acest sens, dorind să-şi dezvolte abilităţile manageriale, participă la traininguri şi cursuri de Cultură Organizaţională, Management sau Leadership şi are o susţinută activitate în cadrul Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică. În anul 2014 participă la un training de formare a evaluatorilor calităţii educaţiei universitare, desfăşurat de ARACIS.

Între anii 2009-2017 activează ca Președinte (două mandate) și Prim-Vicepreședinte al Asociației Studențești a Universității Naționale de Muzică București, dar şi reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii, Consiliile Facultăţilor, Consiliul de Administraţie al instituţiei ș.a. În paralel, îşi desfăşoară activitatea şi în calitate de Director al Departamentului Cultural din cadrul Uniunii Studenţilor din România.

Este membru fondator și coordonator a trei proiecte muzical-artistice aflate sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României – Manifest 2009, Camerata Regală şi Corul Regal. De asemenea, este numit, de către Casa Regală a României, manager de proiect al Concertului Regal al Jubileului de 150 ani, din data de 10 mai 2016, desfășurat la Castelul Peleș. Începând din anul 2009 și până în prezent, colaborează frecvent cu Casa Regală a României pentru realizarea de evenimente muzicale.

De remarcat este şi activitatea sa în Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), fiind membru al organizaţiei de Bucureşti, membru fondator al filialei de Bacău şi Preşedinte onorific al Organizaţiei Naționale de Tineret a ANRM. De asemenea, activează şi în cadrul organizaţiilor unioniste „Platforma Civică Acţiunea 2012” și „Alianța pentru Centenar”.

De asemenea, este cooptat în comitetul de organizare al Concursului Internațional de Duo „Suzana Szörenyi” din Bucureşti, în calitate de secretar general al competiţiei, dar și în cel al Festivalului Internațional de Duo „Majura”.

În prezent, pianistul şi dirijorul Răzvan Apetrei este Director General al Corului Regal, dirijor și manager al companiei Opera Clandestina şi dirijor colaborator al Operei Comice pentru Copii din București.