Răzvan Apetrei s-a născut în anul 1988, în oraşul Bacău, într-o familie de actori, dar cu o tradiţie muzicală, întinsă pe mai multe generaţii, din partea mamei.

Începe studiul pianului la vârsta de 7 ani la Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău, clasa prof. Angela Pascu și le continuă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, clasa prof. univ. dr. Dana Borşan. De-a lungul anilor, beneficiază de îndrumarea pianiştilor Viniciu Moroianu, Andreas Henkel (Germania), Veronica Gaspar, Oana Rădulescu Velcovici.

Între anii 2011-2017, în cadrul aceleiaşi instituţii, finalizează studiile de licență și masterat la specializarea dirijat de orchestră, la clasa c.d.a. dr. Dumitru Goia. Din anul 2017 este doctorand (specializarea dirijat de orchestră) la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, tema sa de cercetare fiind creația de balet a compozitorului Igor Stravinski. Între anii 2020-2022 a urmat și absolvit al doilea program de studii de masterat, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, specializându-se în Management cultural și antreprenoriat artistic.

În calitate de dirijor colaborează cu Orchestra Filarmonicii din Brașov, Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Filarmonicii din Pitești, Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău (Republica Moldova), Opera Comică pentru Copii din București, Orchestrele „Symphonia”, „Barockeri” și „Concerto” ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Orchestra Academică a Societăţii Filarmonice din Câmpina, interpretând pagini de referinţă din creaţia compozitorilor H. Purcell, J-B. Lully, G. F. Händel, J. Ch. Bach, J. Haydn, W. A. Mozart, L. van Beethoven, N. Paganini, Fr. Chopin, J. Strauss (tatăl și fiul), G. Bizet, J. Offenbach, C. Saint-Saens, A. Dvorak, A. Glazunov, P. I. Ceaikovski, I. Stravinski, G. Enescu ș.a., alături de solişti precum violoniștii Diana Jipa, Ioana Jijian și Ioan Octavian Pîrlea, pianiștii Cristiana Mihart și Marcel Lazăr, violoncelistul Radu Croitoru și numeroși artiști lirici (sopranele Daniela Bucșan, Diana Alexe, Georgiana Dumitru, mezzosoprana Alina Silvia Dragnea, tenorul Andrei Petre, baritonul Radu Ion, basul Iustinian Zetea ș.a.). În paralel, experimentează şi ipostaza de dirijor de cor, în apariţiile sale la pupitrul Corului Regal şi a Corului „Juventus Academica”.

În anul 2016 fondează compania independentă de operă, balet și teatru, Opera Clandestina, prin intermediul căreia pune în scenă opera „Dido şi Aeneas” de H. Purcell (producție independentă) și opera „Bastien și Bastienne” de W. A. Mozart (producție a Operei Comice pentru Copii din București, în cadrul concursului de proiecte „Stagiunea UnderGrant”).

În anul 2018 realizează, în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, prima audiție românească a lucrării „Funeral Sentences” de Henry Purcell, în prezența Familiei Regale a României și prima audiție românească a baletului Pulcinella de Igor Stravinski, alături de Orchestra Filarmonicii din Pitești.

Participă în calitate de dirijor în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” în edițiile 2019 și 2021, în cadrul Concertului Regal, eveniment aflat sub Auspiciile Familiei Regale a României, alături de Corul Regal, Opera Clandestina și Orchestra Filarmonicii din Brașov, interpretând în primă audiție românească lucrări de J-B. Lully, H. Purcell, G. F. Händel, P. I. Ceaikovski ș.a.

Din anul 2017 este profesor de orchestră și cor la Școlile Gimnaziale de Artă nr. 3 și Iosif Sava din București. Între anii 2020-2022 a fost profesor de cor și muzică de cameră la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, iar între anii 2017-2021 a fost asistent universitar (cadru didactic asociat) la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași la catedra de dirijat orchestră.

Este membru fondator al Cameratei Regale și al Corului Regal, ansambluri aflate sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Începând din anul 2009 și până în prezent, colaborează frecvent cu Casa Regală a României pentru realizarea de evenimente muzicale.

Compune lucrări pentru pian solo sau formaţii camerale, dar şi muzică de teatru şi teatru-dans în producţii ale UNATC, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul Mic Bucureşti, Teatrul Excelsior Bucureşti și Teatrul de Comedie București, unde apare în dubla ipostază de compozitor-interpret.

În prezent, dirijorul și pianistul Răzvan Apetrei este Director General al Corului Regal și dirijor și manager al companiei Opera Clandestina.