Joi, 30 martie 2023, în Sala Tronului din Palatul Regal, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a oficiat prima ceremonie de decorare din acest an. Devenit deja tradiție, evenimentul are o dublă semnificație: reprezintă pe de-o parte modul în care Majestatea Sa își aniversează public ziua de naștere (26 martie), dar și recunoașterea și cinstirea meritelor unor personalități și instituții care și-au derulat activitatea în slujba țării și a Casei Regale.
Alături de Corul Regal, printre personalitățile decorate anul acesta s-au numărat doamna Alexandra Sima, doamna Mariana Sima, domnul Mihai Başturea, domnul Adrian Măniuţiu, sublocotenentul inginer Marian Ilie, maiorul Gabriel Ion, domnul Andrei Apreotesei și domnul Cornel Jurju, distinși cu Medalia Regală pentru Loialitate. De asemenea, doamna Cătălina Rousseau a primit Medalia Custodele Coroanei Române, Brigada 2 Vânători de Munte Brașov a fost decorată cu Crucea Casei Regale a României, iar domnul Fady Chreih, doamna Irina Margareta Nistor, domnul Mihai Covaliu și PS Episcopul Vicar Varlaam au fost decorați cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Cea mai înaltă decorație a fost oferită domnului Ioan Luca Vlad, membru al Consiliului Regal, care a primit Ordinul Coroana României în grad de Mare Ofițer.
Așadar, cu ocazia aniversării a 10 ani de existență, Majestatea Sa Margareta a oferit Corului Regal distincția Crucea Casei Regale a României. Decorația a fost înmânată managerului ansamblului, Răzvan Apetrei, care în prezent asigură și conducerea muzicală a corului, fiind dirijorul principal al acestuia. Această medalie a fost oferită la 5 ani după ce, în martie 2018, Corul Regal a fost distins cu Medalia Regală pentru Loialitate, ca o încununare a eforturilor continue ale ansamblului de a pune muzica în slujba regalității.
Evenimentul a fost unul cu totul deosebit, solemn, rafinat și s-a desfășurat cu respectarea tuturor recomandărilor de dress code și de etichetă. Înainte de începere, Ioan Luca Vlad a prezentat invitaților o incursiune în etapele ceremoniei, astfel că în prezența Majestății Sale Margareta și a Alteței Sale Regale Principele Radu al României, totul a decurs fără cusur. Imnul Regal de Eduard Hübsch, această emblemă sonoră a regalității în România, a fost semnalul care a deschis și încheiat ceremonia, în interpretarea Muzicii Reprezentative a Armatei Române.
Corul Regal este un ansamblu de tineret care a primit Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu al României în anul 2013. De-a lungul primului deceniu de activitate, formația a reprezentat rampa de lansare a unora dintre cei mai talentați și bine pregătiți dirijori din generația tânără, printre care se numără Răzvan Rădos, Răzvan Apetrei, Eduard Dinu, Andrei Stănculescu și Antonel Temistocli, nume care deja s-au impus în viața muzicală românească. De asemenea, Corul Regal a fost și continuă să fie un laborator în care tinerii au șansa să experimenteze postura de artist liric pe cele mai importante scene muzicale ale țării, dar și în edificii puternic impregnate de parfumul regalității, cum ar fi Palatul Elisabeta, Palatul Regal, Ateneul Român, Castelul Peleș, Muzeul Național Cotroceni, Castelul de la Săvârșin ș.a.
Fiind întotdeauna apropiat de monarhii României, Corul Regal a marcat prin cântec evenimentele importante din viața acestora, fie ele de bucurie ori de adânc regret (așa cum a fost plecarea dintre noi a Regelui Mihai I). Dintre aceste concerte amintesc Funeral Sentences (în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, 21 februarie 2018, Catedrala Romano-Catolică „Sf. Iosif” din București), Concertul aniversar dedicat împlinirii a 30 ani de la revenirea Familiei Regale în România (alături de Camerata Regală, 18 ianuarie 2020, Sala Mare a Ateneului Român) sau Recital cu ocazia Aniversării Nunții de Argint a Majestății Sale Margareta a României și a ASR Principele Radu (27 septembrie 2021, Grădina Palatului Elisabeta).
În anul 2019, prin intermediul turneului „Capitalele Unirii”, Corul Regal a pășit și dincolo de granițele țării, evoluând la Chișinău (Republica Moldova), dar și la Cernăuți (Ucraina), unde a fost primit cu multă bucurie. De asemenea, ansamblul a evoluat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, în edițiile 2021, 2019 și 2017, interpretând cu succes o serie de lucrări vocal-simfonice în premieră națională.
Corul Regal reprezintă un promotor neobosit al regalității prin intermediul limbajului universal — muzica. Primirea Crucii Casei Regale a României este o mare onoare pentru ansamblu, însă și o responsabilitate uriașă, un imbold în menținerea cât mai ridicată a standardelor artistice, cât și o pecetluire a relației din ce în ce mai frumoase cu Familia Regală a României.
Teodora Constantinescu