Cei 10 ani de activitate ai Corul Regal au fost clădiți pe baza talentului și dăruirii unora dintre cei mai performanți tineri muzicieni români ai momentului.
Eduard Dinu a fost dirijor și director artistic al Corului Regal în perioada februarie 2015 – martie 2018. Este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Corul Regal, iar în prezent se află la pupitrul Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și al Corului de Cameră Ascendis.
Ce a însemnat pentru tine Corul Regal în perioada în care ai fost la pupitrul dirijoral al acestuia și ce înseamnă Corul Regal pentru tine în prezent?
Eduard Dinu: Corul Regal a însemnat o sursă de mare satisfacție profesională și personală. A fost oportunitatea de a lucra cu un ansamblu de muzicieni talentați și dedicați, de a dirija o varietate de repertorii și de a contribui la creșterea și dezvoltarea Corului Regal ca ansamblu. Am petrecut mult timp lucrând la repertorii diverse și încercând să oferim cele mai bune interpretări posibile pentru publicul nostru, fiind o perioadă plină de emoții și realizări care mi-a permis să mă dezvolt ca dirijor și împreună cu membrii ansamblului să aducem un aport semnificativ muzicii corale din Romania.
În prezent, Corul Regal înseamnă pentru mine atât un exemplu de profesionalism și dedicare, cât și un simbol al excelenței în lumea muzicii corale, continuând să fie un ansamblu de referință și să aducă bucurie și emoție publicului prin muzica lor minunată.
Am urmărit cu interes evoluția corului de-a lungul anilor și am fost impresionat de calitatea interpretărilor. Este un simbol al pasiunii pentru muzică și sunt mândru să fi fost parte din acest ansamblu și să fi contribuit la creșterea sa.
În ultimii ani cariera ta a cunoscut o ascensiune continuă. În prezent ești dirijorul Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și al Corului de Cameră Ascendis. Care au fost provocările pe care le-ai întâmpinat în tot acest timp și cum te-a ajutat experiența în Corul Regal să le depășești?
E. D.: Una dintre cele mai mari provocări a fost să gestionez multiple proiecte și responsabilități în același timp, înțelegând că fiecare ansamblu are propriile sale nevoi și cerințe unice. De asemenea, am întâmpinat provocări în a menține un echilibru între munca mea profesională și viața personală.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce mi se întâmplă și sunt recunoscător pentru toate momentele, atât pentru cele frumoase cât și pentru cele mai puțin frumoase sau dificile, pe care viața mi le-a oferit. Provocări apar la tot pasul, dar datoria noastră este să le depășim cu zâmbetul pe buze și să le transformăm în experiențe care să ne ajute să le facem față următoarelor provocări care se ivesc.
Experiența mea în Corul Regal a fost esențială pentru dezvoltarea mea ca dirijor și îmi oferă încredere și competențe pentru a face față provocărilor actuale și viitoare din cariera mea.
Cum reușești să gestionezi dubla ipostază interpretativă în care te afli – cea de dirijor de cor care împarte emoțiile scenei împreună cu ansamblul și cea de maestru de cor care urmărește produsul muncii sale din culise sau din sală? Cu care dintre aceste ipostaze te identifici cel mai mult și care îți oferă cele mai multe satisfacții?
E. D.: Pentru a gestiona dubla ipostază interpretativă, este important să fii conștient de rolul tău atât ca dirijor, cât și ca maestru de cor și să te adaptezi în funcție de nevoile momentului. În calitate de dirijor, este esențial să te concentrezi pe transmiterea emoțiilor și a mesajului muzical către ansamblu și mai ales către public, în timp ce în ipostaza de maestru de cor trebuie să te concentrezi pe realizarea unui produs final de calitate prin munca și pregătirea ansamblului, un produs de care să te bucuri în momentul în care asculți ansamblul tău performând alături de orchestră. Ambele ipostaze îmi oferă satisfacții datorită faptului că ambele implică muncă în echipă și realizarea unui produs final de calitate. Este important să te adaptezi și să îți menții o atitudine pozitivă și deschisă în ambele ipostaze. Este posibil să te identifici mai mult cu una sau cu cealaltă, dar este important să fii capabil să faci o trecere lină între cele două, pentru a obține rezultatele dorite. Satisfacția poate veni din ambele ipostaze, garantat.
Personal, mă identific mai mult cu rolul de dirijor, deoarece îmi place să transmit emoția și mesajul muzical direct către public.
Ce sfaturi ai putea oferi unui tânăr la început de drum care dorește să își construiască o carieră de dirijor de cor?
E. D.: Ca dirijor de cor, este important să fii întotdeauna pregătit și să fii familiarizat cu diverse stiluri și genuri muzicale. Este esențial să ai cunoștințe solide ale teoriei muzicale și ale istoriei muzicii. Trebuie să fii pregătit pentru a dirija diferite genuri de muzică, pentru că înțelegerea diferitelor genuri muzicale îți oferă o mai bună adaptare la diferite situații și facilitează o comunicare mai eficientă cu ansamblul tău.
Flexibilitatea este de asemenea esențială: trebuie să fii pregătit să te adaptezi la situații neprevăzute și să faci modificări atunci când este necesar. Trebuie să îți dezvolți abilitățile de comunicare verbale și non-verbale, deoarece este foarte important să poți comunica eficient cu ansamblul tău și să poți susține o atmosferă pozitivă și productivă în timpul repetițiilor, dar este important și ca membrii ansamblului să știe foarte clar și să înțeleagă tot ceea ce se așteaptă de la ei.
Cariera de dirijor de cor este una de continuă învățare, studiu, înțelegere și aplicare în mod constant de noi tehnici și abordări. Aceasta poate fi o adevărată provocare, însă dacă ești pregătit să muncești din greu și să fii perseverent, poți avea succesul pe care ți-l dorești.
Un ultim sfat foarte important pe care l-aș oferi unui tânăr dirijor ar fi să își păstreze pasiunea în orice situație s-ar afla. Pasiunea pentru muzică va fi cea care îl va menține motivat și va inspira ansamblul pe care îl conduce.
Cum ai descrie fenomenul coral din România în prezent și care crezi că este aportul pe care îl aduce Corul Regal în această branșă?
E. D.: Fenomenul coral din România este unul divers și activ, cu o varietate de ansambluri corale, de la corurile de amatori la cele profesioniste, ansambluri care abordează cu succes o întreagă paletă de culori și genuri muzicale pe care repertoriile naționale și universale le propun. Există o tradiție puternică a muzicii corale în România, care se remarcă printr-o înaltă calitate și bineînțeles prin originalitatea interpretărilor. Ține doar de noi, toți cei implicați în această branșă, să creștem și să cultivăm gustul publicului nostru pentru muzica corală.
Corul Regal este un ansamblu care are o bogată activitate educativă, care contribuie la dezvoltarea tinerilor talentați și a culturii corale din România. Aportul Corului Regal în această branșă este acela de a aduce o notă de calitate înalta, originalitate și diversitate în performanțele corale din România, prin intermediul repertoriului, interpretărilor și proiectelor sale menite să sprijine și să unească tinerii talentați, iubitori ai muzicii corale.
S-au împlinit zece ani de la înființarea Corului Regal, ocazie cu care ai revenit la pupitrul ansamblului după o pauză de 4 ani, pe scena Ateneului Român. Cum au fost pregătirile pentru concert și ce impresie ți-a creat actuala formulă de concert a ansamblului?
E. D.: Am fost onorat să revin la pupitrul ansamblului după o pauză atât de lungă și să celebrăm acest moment important împreună pe scena Ateneului Român. În general, pregătirile pentru un concert de genul acesta sunt foarte solicitante și presupun o muncă susținută din partea întregului colectiv, dar în ciuda repetițiilor intense, acestea au fost foarte plăcute. Ceea ce pot să spun este că tinerețea, entuziasmul și întreg efortul membrilor corului au transformat evenimentul într-unul memorabil, plin de succes, de emoție și cu un rezultat pe măsura așteptărilor, astfel că actuala formulă de concert a Corului Regal a dovedit multă capacitate de muncă, maturitate și înțelepciune, în ciuda mediei de vârstă fragede.
Actuala formulă de concert a ansamblului mi-a creat o impresie pozitivă, membrii corului au dat dovadă de experiență, de maturitate, așa cum am mai spus și de o dorință aprigă de acumulare și perfecționare, lucru care s-a reflectat și se reflectă în interpretarea lor.
Ce îi urezi Corului Regal la aniversarea de 10 ani?
E. D.: Corului Regal îi urez mult succes și împlinire! Să continue să aducă bucurie și emoție publicului prin muzica lor minunată și să continue să se dezvolte și să evolueze ca ansamblu. Să rămână un exemplu de profesionalism și dedicare în lumea muzicii corale și să continue să inspire următoarea generație de muzicieni.